Wednesday, November 8, 2017

Sweet Potatoes Jacobs Crispy Fries (Ubi Keledek Goreng)

Hola! Time...time hujan ni kalau pekena kudapan goreng-gorengan bersama dengan kopi atau teh 'o panas, menarik ni. Check peti sejuk ada lagi sebiji ubi keledek merah. Teringat nak beli ubi ni sebelum ni pun sebab nak buat goreng macam french fries. Nahhh petang semalam kita buat merapu skit.

Don't ask the recipe how making this dish look hipster. Nampak cam cripsy gitu dan gaya hipster kannn. Ahaaaa makan panas-panas cecah sos ke mayonis apa-apa sos terpulanglah. Kite memang suka cecah dengan sos



Bahan-bahan (macam biasa bahan-bahan apo yang ado kek dapur yo):
Ubi Keledek (apa-apa jenis ubi yang sewaktu dengannya pun boleh)
Tepung Gandum 2.. 3 sudu
Tepung Beras sesudu 2
Sodium bikarbonat skit
Gula skit
Garam skit
Telur sebiji (pecahkan dalam mangkuk dan pukul sehingga kuning sekata)
Biskut Jacobs (beberapa keping cukup untuk salut semua ubi yang dikerat-kerat nanti)
Minyak sayur

1) Kite bersihkan Ubi dan buang kulit. Kerat ubi tebal skit dan belah memanjang;

2) Saje kite taburkan dulu skit gula dan garam, gaul-gaul ubi. Kemudian, kite taburkan tepung gandum, tepung beras dan sodium bikarbonat skit. Ikut agak-agak korang boleh salut ubi. Tuang telur dan gaul lagi sehingga semua ubi bersalut. Telur dah buat salutan jadi liquid jadi tak perlu tuang air; Sukatilah kan, ikut koranglah nak bancuh macam manapun. 

3) Nak DIY serbuk roti rasa macam poyo plak. Kelogs cornflakes tak da, nestum pun tak ada. Tanya dengan husband biskut dia ada lagi tak? Dia suka makan biskut. Ada lagi skit, kita pun cukai la dalam 4 keping gitu. Hancurkan kepingan biskut Jacobs sehingga hancur. Jangan terlalu halus. Ratakan atas piring supaya senang nak salut pada ubi keledek sebelum goreng;

4) Tuang minyak. Agak-agak boleh tenggelam ubi. Panaskan minyak;

5) Sementara tunggu minyak panas. Kita gaulkan ubi keledek dengan serbuk biskut tadi. Minyak dah ready, masukkan ubi dan goreng sehingga warna keemasan. 

6) Angkat dan tos minyak. Sedia dihidang untuk minum petang atau sarapan pagi. Diluar garing dan rangup, didalam lembut gitulah hasilnya 

Dah abis serbu biskut. Goreng tepung je la ubi keledek ni

Note: Selain dari ubi keledek boleh la juga nak buat yang sama guna pisang ke, buah sukun ke, cucur cempedak kape ke goreng tepung yang lain pun jugak buat cara cam ni... ini kalau kat pasaran mesti harga hispter punya. Ekeleeee boleh je buat kat rumah kot, tinggal nak tak nak buat je kan?

No comments:

Post a Comment