Wednesday, November 29, 2017

Menu Tradisi Pilihan Untuk Keluarga

Butter/Mentega adalah produk tenusu. Menjadi sapuan pada roti, menjadi ramuan membuat kek yang lazat dan biskut yang ranggup serta ia digunakan juga dalam pelbagai masakan dan minuman, macam kopi mentega. Kite pun tak pernah cuba lagi, kopi mentega ni. Dengar khabar la... kopi akan rasa berlemak dan masin-masin skit. Interesting.... Kite ada nonton tak silap, rancangan Spice Router ditaja oleh syarikat ADABI. Ada satu destinasi yang mereka pergi, mereka dijamu dengan minuman panas, kopi mentega. Kopi hitam yang dicampur dengan mentega. Tak silap kite, episod tu hos berada di lokasi pergunungan. Nanti bila-bila kite cuba dan kongsikan dengan korang ek Pengganti mentega ialah majerin. Majerin lebih murah dari mentega dan lebih padat dan pejal. Majerin diperbuat dari minyak sayuran. Sama fungsi dengan mentega, majerin pun orang guna dalam pembuatan kek, biskut dan juga masakan lain. Nasi goreng majerin, menu pertama kite masak menggunakan majerin. Kenangan masa remaja dan masih di sekolah menengah. Spontan je masa tu. Kite sangka masa tu kite la orang pertama buat keje senonoh tu. Rupenyer mak-mak kite dulu dah awal-awal lagi dah cipta nasi goreng majerin/butter.

image dari www.statefoodsafety.com
Korang patut stand-by mentega ataupun majerin dalam kabinet dapur atau peti sejuk. Kenapa? Sebab, bila nak masak tapi tiba-tiba minyak masak dah habis. Kedua-dua bahan ini boleh menggantikan minyak masak. Selain dari mentega atau majerin. Ada satu lagi bahan, lebih kurang sama tapi lain iaitu minyak sapi. Minyak sapi dikatakan diperbuat dari mentega tanpa garam yang di reneh dalam dalam periuk. Sehingga menjadi cecair lemak susu. Ia dihasilkan dalam suhu bilik dijadikan sehingga separa cair. Warna minyak sapi lebih kuning keemasan berbanding mentega atau majerin.

Kite nak sembang pasal menu tradisi keluarga. Kalau keluarga sebelah abah, kami sinonim dengan roti prata atau kami panggil roti nenek. Acu kite cerita, mereka membesar dengan sarapan itu, boleh tahan rasa lapar sehingga tengah hari. Memang betul pun. Para menantu belajar buat 'roti nenek' untuk sarapan pagi suami. Sehinggalah sekarang kami sangat suka sarapan or makan 'roti nenek' cecah dengan apa-apa saja kuah pedas, Dengan susu pekat pon menjadik jugek. Itu kira menu sarapan tradisi family radznan. Kalau menu lauk tengah hari pulak. Lauk satu ni, memang favorite! Lauk sambal tumis ikan goreng. Kalau ada menu ni, selera makan jadi super excited. Mesti nak tambah nasi. Masya Allah, makan nasi dengan lauk sambal tumis arwah nenek kite tu seminggu pun kite tak kisah, hokay! Another menu yang sehingga ke hari ni, kite rasa tiada yang boleh buat sesedap arwah nenek kita, kuih bombay. Kite memang payahlah nak makan kuih ni kalau jumpa kat mana-mana pun. Sebab mind kite dah set, tak ada siapa yang boleh buatkan kuih bombay sesedap arwah nenek buat. Kalau cookies or biskut raya pula, arwah nenek selalu buat biskut mazola. Terkenang pula masa kite bantu dia buat biskut mazola dulu...

Itu menu terkenal keluarga sebelah abah. Kalau abah sendiri, kite suka sangat makan ikan masa stim dia. Dia pula tahu dah bahagian yang kite suke, bahagian kepala ikan. Rindu masakan ikan stim abah! Abah pun boleh uli tepung buat 'roti nenek'. Of course! Anak dia yang ni, reti makan je. 

Menu utama setiap hari raya yang wajid ada atas meja rumah kakak kite, mak kite akan buat masak lode atau lontong dan rendang ayam Johor. Sambal tumis dah memang menu favorite forever and ever. Mak kite pun selalu jugak masak sambal tumis ikan goreng. Untung kak kite, dia tinggal dengan mak, selalu la dapat makan masakan mak. Setiap kali weekend dia akan up menu masakan mak. Jeles kite.

So, korang zaman ni dah ada ke masakan tradisi korang sendiri selain dari hidangan turun temurun nenek moyang korang? At least korang patut ada resepi rekaan sendiri yang menjadi hidangan wajib keluarga. 

No comments:

Post a Comment