Friday, December 8, 2017

Spaghetti Sos Kari (Spaghetti Curry Sausage)

Dah lama aihhh tak masak spaghetti sos kari ni. Pertama dan terakhir buat hampir 10 tahun lepas masa kerja kat cimb dulu. Dapat resepi best ni dari kakak officer (nickname dia sama dengan kite, nora. Jadi masa ni kite tukar nickname pakai nama zaza). Kenapa kite bagitau resepi ni best? Sebab resepi dia kena citarasa kite. Dia cakap masak ikut lidah orang Malaysia. Hahahaaaaa. Masa dapat resepi ni pun pakai cakap-cakap je. Tak de catit pape. Then, kita buat jamu kengkawan banker makan. Dorang cakap sedap jugak tapi tak tau la kot nak jaga hati kape kan. Tapi sedap jugak la bila rasa sendiri. Aaaaarrrrr... Masak kene rasa la sayang oiii... Kalau tak kang manis ke masin sangat ke. Apa pun tak boleh.

Memandangkan memang dah lama sangat dan ingat...ingat lupa bahannya. Kite nak gamble lah masak hari ni. Macam biasa apa yang ada kat dapur saja di hari ni. 



Bahan2 nya
Sebiji bawang besar potong dadu
3 biji bawang putih racik dadu
Halia besar ibu jari kite racik halus
Daging burger ramly 4 keping (sebab tak beli daging kisar) yang dicerai-ceraikan 
Tomato 3 biji potong dadu
Cendawan butang potong dadu
Ubi kentang USA (saja sebut jenis ubi) potong dadu
3 sudu besar serbuk kari
1/2 ketul kiub ikan bilis knorr (kiub ayam pun boleh) 
Butter 1/2 sudu teh
Minyak 2 sudu besar
And... Opkos la spaghetti (kite beli brand kimball) 
Gula dan garam secukup rasa


Nota : masa dapat resepi ni kak nora bagitau dia tak gunakan pes tomato sebab tak suka rasa masam. Dia gunakan tomato segar lebih banyak. So..., 3 biji tomato potong dadu

Cara masak:-
*celur spaghetti - rujuk panduan pada bungkusannya


*panaskan kuali, campak butter dan tuang minyak. Tumis bawang putih dan bawang besar bersama halia. Elok campakkan kentang dulu supaya empuk. Masukkan daging burger ramly. Goreng sehingga masak. Masukkan tomato dan kemudian cendawan. Gaul dan masak semua

*masukkan kiub ikan bilis

*masukkan serbuk kari. Gaul rata dan sebati. Masukkan air dalam dua cawan. Campaklah gula skit. Masak sehingga pekat skit. Akhir sekali garam secukup rasa ikut sedap lidah.

Hidangkan bersama spaghetti. Selain dari makan dengan spaghetti. Korang boleh buat cecah dengan roti...


Lupa plak nak bagitau. Nak pedas skit boleh taburkan serbuk cili. 


No comments:

Post a Comment